Weblapkészítés

A SuliX Professional desktop operációs rendszert a weblapszerkesztési feladatokra két ismert és közismert alkalmazás integrálásával készítettük fel. Törekedtünk arra, hogy rendszerünk webes komponenseit alapvető és haladó szerkesztési tudással rendelkező felhasználó egyaránt képes legyen eredményesen alkalmazni a hétköznapokban.

Kompozer

Az alkalmazás egy teljes értékű webszerkesztő rendszer, amely a webes fájlkezelést és a könnyen használható WYSIWYG* típusú webszerkesztést foglalja magában. Két ablakban folyik a szerkesztés, a látvány és a forráskód oldalon egyaránt nyomon követhetőek a változtatások és hatásaik. A Kompozer jól fejlett css szerkesztővel is rendelkezik, melynek segítségével a webdesign sem szorul háttérbe, így az azonos külsővel ellátott weboldalak hatékonyan kezelhetőek. Mivel lehetőség van akár a látvány oldalról is szerkeszteni, ezért a Kompozer nem igényel magas szintű webprogramozói ismeretet, így a HTML nyelv megtanulásában is komoly segítséget jelenthet.

Bluefish

Haladó(bb) webfejlesztők számára szánva került a szerkesztő alkalmazások közé a Bluefish. Szemben a Kompozer egyszerűségével és vizualitásra kihegyezett szerkesztési metodikájával ez a program inkább közvetlenül a forráskóddal operáló felhasználók részére ideális. Néhány fő funkciója, amely kiemelkedő webszerkesztővé teszi:

  • szintaxiskiemelés
  • nondesktruktív szerkesztés

  • nagyszámú programozási és jelölőnyelv támogatása

  • testreszabhatóság és varázslók

  • projectek támogatása

     

A Kompozer webszerkesztő alkalmazás használatáról bővebben a Digitális írástudás Linuxon sorozat 4. kötet - SuliX Professional az iskolában és acímű kötetében olvashat.

WYSIWYG (What You See Is What You Get) = azt kapod, amit látsz, azaz a szerkesztett tartalom a grafikus megjelenésen keresztül is módosítható