Megjelent a SuliXerver 3.5!

Dátum: 
2016.03.11.

Megjelent a SuliXerver legújabb, 3.5-ös verziója, ami számos újdonságot, várva-várt hasznos funkciót tartalmaz. Az alábbiakban egy rövid felsorolást adunk az újdonságokról:

  • Active Directory funkcionalitás: az AD funkcionalitás egy régen várt eszközkészletet biztosít Windows munkaállomások központi kezelésére. Lehetőség nyílik csoportházirendek létrehozására és végrehajtására, mint például szoftverek központi telepítése, profilok beállítása, arculatok kialakítása, korlátozások életbeléptetése stb.
  • Munkaállomások klónozása: egy közkedvelt telepítési módszer került be a SuliXerverbe, melynek segítségével egy mesterpéldány alapján számos munkaállomás telepíthető klónozással, minimális kézi beavatkozással. Ez a funkcionalitás nemcsak klónozásra, hanem munkaállomások lemezképének bizonyos állapotban való rögzítésére, archiválására majd későbbi visszatöltésére is kiválóan alkalmazható.
  • Biztonsági frissítések: az alaprendszer számos csomagja frissült a legújabb verzióra, mellyel elkerülhető, hogy telepítés után hosszasan kelljen a rendszert frissíteni mielőtt biztonságosan használatba tudjuk venni.
  • Fájl- és mappajogosultságok egyszerűsített visszaállítása: a SuliXerver számos jogosultságot automatikusan, egy meghatározott rendszer szerint állít elő, hogy a tanároknak, diákoknak egy könnyen és azonnal használható rendszert nyújtson. Nagyritkán előfordulhat, hogy valamelyik felhasználó, esetleg rendszergazda olyan egyedi jogosultságot állít be, ami az automatizált működést befolyásolja, vagy bizonyos funkciókat korlátoz. A hibák felderítése és javítása sok esetben hosszú időt vesz igénybe, ehelyett a rendszergazda mostantól egy kattintással beállíthatja az eredeti rendszer szerinti jogosultságokat. 

Azok a felhasználók, akik nem friss telepítést végeznek, hanem már használják a SuliXerver 3.4-es verzióját, hamarosan hozzájutnak a fenti funkciókat tartalmazó frissítéshez, amit a SuliXerver webes adminisztrációs felülete jelezni fog.

A SuliXerver rendszergazdák számára készült dokumentációját frissítettük a 3.5-ös verzióra, ez itt tölthető le. Akik a TIOP 1.1.1 eszközszállítási programban jutottak szerverhardverhez, azok számára ugyanitt található részletes dokumentáció az elinduláshoz.