Programozás

Az érettségi programozási feladatai legegyszerűbben és leggyorsabban a Python segítségével oldhatóak meg, mely egy magas szintű objektumorientált, interpretált nyelv. Használata során nincs szükség a forráskód lefordítására és rengeteg kész modullal rendelkezik.

A Python néhány tulajdonsága, mely alkalmassá teszi az érettségi feladatainak hatékony megoldására:

 

  • A ciklusok szervezése a nyelv sajátossága miatt áttekinthető kódot eredményez

  • Listák magas szintű kezelése (elem beszúrása, keresése, törlése)

  • Fájlok olvasása, írása egyszerű hívásokkal

  • Adatok beolvasása a felhasználótól letisztult formában

 

A SuliX Professional egyrészt fejlesztőkörnyezetet biztosít a Python programokhoz, a Stani's Python Editort, amellyel a forráskód ellenőrizhető és futtatható, valamint egy debugger is helyet kapott a disztribúció alaptelepítésében.

A C/C++ nyelvek elég elterjedtnek számítanak, elsajátításuk tehát a gyakorlati életben is széleskörűen alkalmazott tudást eredményez. Mivel a két nyelv kevés nyelvi elemből épül fel, ennek köszönhetően viszonylag könnyen megtanulható, ugyanakkor hatékony programok írását teszi lehetővé. Számítógép-közeli gondolkodásmódot sajátít el, aki C/C++-ban kezd el programozni, hiszen a memóriakezeléstől kezdve a változók típusának meghatározásáig minden a programozó feladata. Tökéletes eszköz lehet arra, hogy segítségével a problémamegoldás, az algoritmusok és adatszerkezetek megvalósítását tanuljuk és tanítsuk. Ezen felül a C nyelv számos programnyelv alapja (Java, C#), így ez a tudás máshol is használható. A SuliX Professional a Code::Blocks szerkesztőt tartalmazza a C nyelven történő feladatok elvégzéséhez.