SuliXerver jellemzői

196 tartalom / 0 új
Utolsó bejegyzés
admin
SuliXerver jellemzői
atyafi
Nyelv választás

Olvastam a hwsw-n, hogy a SuliX-on lehet különböző nyelveken elindítani a programokat? Mi ebben a nagy dolog, hát ezt minden progi tudja, nem?

SuliX
Nyelv választás

Igen, sok alkalmazás tartalmaz nyelvi készletet, így a bennük használt nyelv átállítható. Azonban a SuliX Professional esetében egy olyan, a Nyelvi indító nevű alkalmazás került be, amellyel előzetesen állítható az indítani kívánt szoftver nyelve. Így a program azonnal ezen indul el, azonban nem kapcsolódik át véglegesen, azaz a következő indításnál ismét magyar nyelven lesz kezelhető.

adyaltisk
sulixerver

Most csatlakozott az iskolánk a programhoz, de bejelentkezés után a letöltő menüben csak a professional telepítőt látom. Hogyan tudom letölteni a sulixerver programot?

SuliX
SuliXerver - letöltés

Az intézmények OpenEDU csatlakozásukat követően kapnak egy egyéni SuliXerver regisztrációs kódot. Kérjük ezt a kódot a
sulix.hu oldalra bejelentkezve adja hozzá a "Támogatás/Előfizetési kódok" menüpontban megjelenő "Termékkód" mezőbe.
Ezek után elkezdheti a SuliXerver letöltését a "Letöltések" menüből.

Flash9871
Windows Softwer Update Services (WSUS) alternatíva

Egy olyan megoldást keresek amivel a windowsos frissítéseket is tudom a serveren kezelni! Van erre valami megoldás?

SuliX
Windows frissítések

A felvetés jogos, mert a SuliX Professional frissítéseket szépen meg lehet oldani a SuliXerver segítségével, de jelenleg a Windows frissítések ilyen kezelése még nem támogatott. Hány SuliX Professional és hány Windows kliens van jelenleg a hálózatban, és hányat terveznek?

Flash9871
WSUS alternatíva

Még most csak a tervezés szintjén vagyok a kialakítással, de jelenleg minden gépünk windows-os (kb. 70 db) és ez meg is maradna. 30 gépre pedig dual os-el működne. Más nem sulix-os megoldás is érdekelne a felvetett problémára!

SuliX
Windows frissítések

Köszönjük az információt. Jelenlegi terveink szerint 2014-ben fogjuk megvalósítani ezt a funkciót. Addig is szupport keretében fogunk tudni segíteni abban, hogy a frissítések a SuliXerveren bekerüljenek az átmeneti tárba, ezáltal ne kelljen ezeket 70-szer letölteni, hanem csak 1-szer. Kérjük, ezügyben keressen minket a support@sulix.hu címen.

kulifay
kulifay képe
nyomtató IP címe

Telepítettem több nyomtatót. minden rendben is van, mind működik.
Egy aprócska gondom azért mégis van. A szerver időről időre megváltoztatja a nyomtatók IP címét. Ez a legtöbb esetben nem okoz gondot, mert a kliensek megtalálják a nyomtatókat, (WIN is), van azonban két nyomtató, amiknek fix IP kellene (én a többinek is azt adnék), mert szkenner funkciójuk is van és minden alkalommal be kell állítani a felhasználó munkaállomásán a nyomtató/szkenner IP címét ha szkennelni szeretnének. (ez a funkció független a szervertől) Egyszóval, jobban örülnék ha minden nyomtató fix IP címmel rendelkezne lehetőleg egymás utánival. Ez azért is fontos lenne, mivel mind WEB-es felületről menedzselhető.

A kézikönyvben nem találtam megoldást a problémára.

Tud valaki megoldást?

SuliX
Válasz: nyomtató IP címe

Igen, megoldható, hogy a hálózati nyomtatók fix IP címet kapjanak.
Javasoljuk, hogy vegye fel a nyomtatókat a termekbe kliensként (ld. SuliXerver© 3.3 Adminisztrátori kézikönyv, 8.1. fejezet: Kliens hozzáadása a hálózathoz). Ehhez kell a nyomtatók Ethernet címe. Jó ötlet (de nem kötelező) a nyomtatók számára egy új termet létrehozni:

Hálózat -> Termek kezelése -> Új terem bejegyzése :

nyomtat

Majd ezután az így létrehozott új teremre: Munkaállomás hozzáadása.

A kézikönyvet ki fogjuk egészíteni ezzel.

zpakozdi
Windows 7 - 8 dimain-be léptetése

Még mindíg babrálni kell a reg. adatbázisban hogy domain-be lehessen léptetni?
Képes már a rendszer windows 2008 server ad-járól replikációt készíteni?
Samba 4?

Választ előre is köszönöm

SuliX
Windows 7 tartományba léptetése

> Még mindíg babrálni kell a reg. adatbázisban hogy domain-be lehessen léptetni?

A Windows 7 kliensek tartományba léptetéshez jelenleg a registry módosítása szükséges. Ennek leírása megtalálható a tudásbázisban:
sulix.hu/tudasbazis/windows-7-tartomanyba-leptetese.

SuliX
Windows 2008 Active Directory adatok kinyerése

Képes már a rendszer windows 2008 server ad-járól replikációt készíteni?

A SuliXerver intézményspecifikus kialakítása miatt a felhasználókról több strukturált adatot igényel és tárol, mint az általánosabb célra készült AD (pl. tanár vagy diák, családi név, keresztnév, születésnap, osztály).

Ezért a direkt szinkronizáció helyett ezt a funkciót úgy tervezzük megvalósítani, hogy lehetővé tesszük az Active Directory-ban meglévő adatok kinyerését CSV fájlba azzal a céllal, hogy ezeket a SuliXerverbe be lehessen importálni a Felhasználók -> Felhasználók importálása oldalon. Az importálás előtt szükséges lesz a kinyert adatok fenti adatokkal való kiegészítése.

SuliX
Samba 4

Samba 4?

Igen, tervezzük, hogy a SuliXerver következő verziója képes legyen Active Directory-ként viselkedni.

PappBence
PappBence képe
Samba 4

Érdeklődni szeretnék, hogy a Samba 4-es fejlesztések hogy állnak? Egy körülbelüli időpont körvonalazódik e már?

Köszönettel

szigeti
33-321 frissítés

Mi az ami frissült az adminisztrációs kézikönyvben?
Köszi

SuliX
Fő változások a 3.3.10-es verzióhoz képest

A fő változás a 3.3.10-es verzióhoz képest, hogy két új alfejezettel bővült a dokumentáció. A 17 Linux Kliensek konfigurálása fejezet bővült 17.4 Programok telepítése és eltávolítása és 17.5 Programok telepítésének engedélyezése külső tárolóból című alfejezetekkel.

17.4 Programok telepítése és eltávolítása

Ebben az alfejezetben leírjuk, hogy hogyan lehet programokat telepíteni a SuliX Professional kliensekre.

17.5 Programok telepítésének engedélyezése külső tárolóból

Ebben az alfejezetben leírjuk, hogy hogyan lehet külső tárolókból olyan programokat telepíteni, amelyek nem találhatóak meg a SuliX tárolóiban. A dokumentációban megtalálható a külső tárolók beállításának módja amely érinti a SuliXerver és a SuliX Professional beállításait is. Leírjuk a telepítések részletes folyamatát, valamint felhívjuk a figyelmet a külső forrásokból származó programok telepítéséből adódó veszélyekre.

zpakozdi
Köszönet

Köszönöm a válaszokat.

varkonyi
Új szerver iso

Mikorra várható új szerver iso?
Már annyi javítás, fejlesztés készült, hogy egy jelenleg futó rendszer köszönő viszonyban sincs egy friss telepítéssel.
Köszönöm.

SuliX
Kedves varkonyi!

Kedves varkonyi!

Az új SuliXerver iso-t legkésőbb március végére igyekszünk elérhetővé tenni felhasználóink számára.

rjy08
sulixerver

Tiszteletem!

Mivel elmúlt március vége, bátorkodom megkérdezni, mikorra várható a friss sulixerver?

Üdvözlettel,
Rénes János

SuliX
Re: sulixerver

Kedves János!

A felhasználói igények maximális kiszolgálása érdekében fejlesztési és tesztelési folyamataink a vártnál hosszabb időt vesznek igénybe, szíves megértését és türelmét kérjük. Hamarosan jelentkezünk, kérjük kísérje figyelemmel továbbra is weboldalunkat!

Üdvözlettel: SuliX Team

toszegi.imre
Active Class hiba

Tisztelt Cím!

Az Active Class program nem akar megfelelően működni.
A problémám a következő: 20 gép van tartományba léptetve + 1 tanári gép, ebből a 20 gépből véletlenszerűen működik az Active Class, olyanokat csinál, hogy pl. a 02-es gépen bejelentkezik egy diák, mutatja is az Active Class-ban, de a képernyőre az van írva, hogy nem elérhető a gép, közben meg ki van írva a diák neve aki be van jelentkezve, ha ugyan ez a diák bejelentkezik a 03-as gépen ott meg működik szépen az Active Class, de ha egy másik diák jelentezik be a 03-as gépen akkor megint nem működik az Active Class.
A sulixerveren minden tökéletesen fut, mutatja, hogy ki van bejelentkezve és melyik gépen. Minden gépen windows 8.1 fut és minden gépen egyforma programok vannak telepítve. A Tűzfalon engedélyezve van az Active Class. A sulixerveren a leltár fülön is minden tökéletes az adott gépekkel kapcsolatban. Előfordul olyan hiba is, hogy amikor megpróbál bejelentkezni a diák akkor azt az üzenetet kapja, hogy a szerver nincs az elérhető tartományban.
A kérdésem az, hogy mi lehet a baja?
Lehet köze a frissítésekhez? 2 frissítéssel ezelőtt még működött szépen minden.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Tószegi Imre

SuliX
Active Class hiba

Kedves Imre,

a hibát a SuliX Terméktámogatásnak is bejelentette, ezért azt annak a keretében válaszoltuk meg, mivel úgy tudunk hatékonyabban segítséget nyújtani.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

fulops
DHCP

Hello!

Próbakóddal használok egy SuliXervert. A kérdésem az lenne, hogy a DHCP, illetve a DNS beállításokhoz nem tudok hozzáférni, hogy esetleg változtassak rajta. Szürke a menüpont a böngészőben. Ez azért van, mert próbakóddal használom, vagy le van tiltva a lehetőség alapértelmezetten?

Fülöp Sándor

SuliX
Re: DHCP és DNS szakértői beállításokhoz nem tudok hozzáférni

Kedves Sándor,

ezek a menüpontok alapértelmezetten tiltva vannak.

Ennek az az oka,hogy ezekre alapértelmezetten nincs is szükség, mivel ezeket a beállításokat a Hálózat -> Termek kezelése menüpontban lehet elvégezni új termek és munkaállomások hozzáadásával.

Amennyiben mégis szüksége van a szakértői beállításokhoz való hozzáférésre, akkor kérjük, hogy írjon emailt a SuliX terméktámogatás címére, amit abban a levélben talál, amiben a próbakódot megkapta.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

aranysuli
domainbe léptetés

Tisztelt Support Csapat!
A domainbe léptetéssel lenne gondom. Mind windowsXp és windows7 esetén problémába ütközöm.
A gépeket a szerveren teremhez rendelve MAC addressel felvettem.
A beléptetésnél az XP hibát jelez. A név és jelszó megadása után (admin) közli hogy a felhasználó név nem található. Ezzel szemben a win7-nél a hiba szerint a gép nincs felvéve a tartományba. Itt a registry módosításokat is végrehajtottam.
Mit ellenőrizzek, javítsak?

--
Üdvözlettel: Sárdi István

SuliX
Re: domainbe léptetés

Kedves István!

A jelenség leírása alapján elképzelhető, hogy a SuliXerveren nem adta meg azt a nevet, amit a Windows Számítógépnévként ismer. Ha így van, akkor két lehetőség is van a hiba javítására:

  1. vagy a Windows-ban állítja át a Számítógépnevet úgy, hogy az egyezzen meg a SuliXerveren felvett névvel, és a rendszer újraindítása után újra megpróbálja a doménbe léptetést,
  2. vagy a SuliXerveren törli a számítógépet és újra felveszi azon a néven, amit a Windows ismer.

Amennyiben további segítségre van szüksége, akkor a segítségnyújtás hatékonysága érdekében kérjük, hogy írjon emailt a SuliX terméktámogatás címére, amit abban a levélben talál, amiben a próbakódot megkapta.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

aranysuli
domainbe léptetés

Tisztelt Support Csapat!
Köszönöm a távsegítséget. A megoldás a gépek sorrendben való felvéte az elsőtől kezdve.
Mind az XP-t és a Win7-et sikerült beléptetni a tartományba.

--
Üdvözlettel: Sárdi István

aranysuli
első belépés jelszó változtatása

Tisztelt Support Csapat!
A következő kérdésem lenne.
A tanulókat sikeresen importáltam. A jelszo_valtoztatas mezőt "1"-re állítottam, hogy az első belépésnél mindenképp kérjen jelszó módosítást a tanulótól. Ez nem történik meg.
Próbáltam a felületen egy usernél jelszóváltást úgy hogy bepipáltam a "A felhasználónak meg kell változtatnia jelszavát". Ezek után sem kért jelszó változtatást a felhasználónál. Mi a teendő?
Fontos lenne ez a funkció.

Köszönettel: Sárdi István

SuliX
Re: első belépés jelszó változtatása

Kedves István!

A jelszóváltoztatás funkció jelenleg a SuliXerver webes portálon működik:

  • Ha a rendszergazda beállítja, hogy a felhasználónak meg kell változtatnia a jelszavát,
  • akkor a felhasználó legközelebbi belépésénél a SuliXerver webes portálon a jelszóváltoztató felület jelenik meg neki.

--
Üdvözlettel:

SuliX Support Csapat

aranysuli
Re: első belépés jelszó változtatása

Köszönöm a választ!
Üdv: Sárdi István

mcsaba
Új SuliXerver változat

Üdvözletem!

Szeretném megtudni, hogy lehet-e számítani a közeljövőben a Sulixerver friss kiadására? Hol tartanak a fejlesztések? Mikorra várható?
A mostani rendszerrel sincsenek gondjaink, de a Linux kernel már 3.17-nél, a Samba 4.1-nél, a Squid 3.3-nál tart, hogy csak néhany csomagot említsek a most is futóak közül!

SuliX
Új SuliXerver változat

Kedves Csaba!

A SuliXervert folyamatosan fejlesztjük és ennek a fejlesztésnek az eredményeihez felhasználóink frissítés formájában férnek hozzá.
A kérdésben említett infrastrukturális komponensek frissítése jelenleg nem szerepel a fejlesztési ütemtervünkben.

Ennek az az oka, hogy a SuliXerver egy olyan nagyvállalati Linux disztribúcióra épül, amely hosszú évekig biztosítja a stabil üzemeltetési platformot. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági frissítéseket és az új hardverekkel való kompatibilitást a disztribúción keresztül tudjuk nyújtani, ezért az olyan infrastrukturális szoftverkomponensek frissítésével, mint a kernel és a squid, nem kell külön foglalkoznunk. Ennek az az előnye, hogy erőinket az integrált platformunk minőségének biztosítására és a felhasználói igények kielégítésére irányuló fejlesztésekre tudjuk koncentrálni.

Amennyiben a jövőben az említett infrastrukturális szoftverkomponensek jelenlegi verziója esetleg gátolná a felhasználói igények kielégítésére irányuló fejlesztéseket, ezek frissítését megfontoljuk.
Ha van valamilyen ezzel kapcsolatos funkcionális igény, ami a használat során felmerült, akkor azt kérjük, hogy írja meg.

Köszönjük!

--
Üdvözlettel:

SuliX Support Csapat

aranysuli
Partíció méretek

Tisztelt Support Csapat!
Manuális particionálásnál milyen partíció méreteket javasoltok a Sulix szerverhez?
RAID 1-ben gondolkodva. 2 db 2 TB Hdd lenne a cél.

Üdv: Sárdi István

SuliX
Partíció méretek

Kedves István!

Első körben inkább az automatikus particionálást javasoljuk, az kezeli a RAID 1-et és a nagyméretű tárolókat is. Vagy van valami egyéb oka annak, hogy a manuálist szeretnéd választani? Javasoljuk, hogy próbáld ki az automatikust.

--
Üdvözlettel:

SuliX Support Csapat

Kossuth_VP
Távoli elérés

Tisztelt Support Csapat!

A közeljövőben tervezem beüzemelni a Sulixervert, de egy ideje már teszt környezetben ismerkedem vele.

Szeretném ha kívülről is elérném a szerver (3.4-es verzió) webes felületét, ezért a "webelérés szabályozása" fülön a külső hálózatból résznél bepipáltam a https-t (talán alapból is így van), és a próba erejéig még a http-t is, de a külső ip beírására csak a sulixerver alapértelmezett weboldala jön be, viszont bármilyen böngészőből nézem, hiányzik a bejelentkezés opció. A jobb felső sarokban csak az áll, hogy "Ön jelenleg nincs bejelentkezve.

Van egy másik szerver üzemen kívül, azon egy régebbi (talán 2.6-os) Sulixerver fut. Próbaképp megnéztem azon is, ott szintén az alapértelmezett weblapot tölti be, de ott még van olyan opció, hogy bejelentkezés. Viszont ha rákattintok átirányít, majd közli, hogy a lap nem jeleníthető meg, így valójában ott is csak belülről tudom adminisztrálni (nyilván nem is ezt a régi verziót szeretném használni).

A szerver külső lan portjával egy hálózaton vagyok, közvetlenül ugyanabba a mezei switch-be van dugva a gép amiről tesztelem, mint a szerver.

SuliX
Re: Távoli elérés

Kedves Kossuth_VP!

Igen, a SuliXerver webes adminisztrációs felülete alapból is elérhető https protokollon, azon a címen, amit a telepítéskor külső címként ad meg a rendszergazda. Kérjük ellenőrizzék, hogy a telepítéskor megadott cím azonos-e azzal, amivel kívülről próbálják elérni.

Amennyiben további segítségre van szüksége, akkor a segítségnyújtás hatékonysága érdekében kérjük, hogy írjon emailt a SuliX terméktámogatás címére, amit abban a levélben talál, amiben a SuliXerver regisztrációs kódot megkapta.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

Kossuth_VP
Fájlrendszer kvóta állítás

Ismét akadt egy kérdésem: Van arra lehetőség, hogy a telepítéskor beállított alapértelmezett kvótaértékeket utólag módosítsam? Egyesével nyilván megtehetem, de egységesen? Illetve elsősorban az új felhasználókra vonatkozóan lenne rá szükségem, ne kelljen mindenkinél átírni amikor felviszem.

Köszönöm,
Gábor

SuliX
Fájlrendszer kvóta állítás

Kedves Gábor,
a kérését terméktámogatás keretében fogjuk orvosolni, erre nyitottam egy hibajegyet.
A részleteket abban fogjuk átbeszélni.

saribalazs
Sulix oktatás

T. Support!
Érdeklődnék, hogy a 2015-ös évben terveznek-e sulix-os workshop-okat. Engem a SuliX-WKS 104 érdekelne.
Válaszukat előre is köszönöm!
Sári Balázs

SuliX
SuliX oktatások

Kedves Sári Balázs!

Köszönjük érdeklődését és türelmét. A héten felkerülnek az oktatások a sulix.hu weboldalra.

Amennyiben szeretné, hogy kollégánk személyesen is felkeresse ezügyben, legyen szíves írni oktatas@sulix.hu email címünkre.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

SuliX
SuliX oktatások

Kedves Balázs!

Itt találja a kért információkat:

SuliX Oktatások

Amennyiben szeretné, hogy kollégánk személyesen is felkeresse ezügyben, kérjük írjon az oktatas@sulix.hu email címünkre.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

aranysuli
Tanulói mappák másolása

Tisztelt Support!
Most érkeztem el, ahhoz a ponthoz, hogy a tanulói mappákat kell átmásolnom a korábbi Windows szerverről a Sulixerverre.
(A másolandó anyagokat már lementettem egy külső hdd-re)
Van-e lehetőség az innen való másolás automatizálására?
Elég sok tanuló anyagát kellene mappánként átmásolni, és ezek után a jogosultságokat, tulajdonosi beállításokat állítani.

Köszönettel: Sárdi István

SuliX
Re: Tanulói mappák másolása

Kedves István,

a külső hdd-ről egyszerre is fel lehet másolni a mappákat a SuliXerverre, de utána be kell állítani a megfelelő jogosultságokat. Ebben kérésére szívesen segítünk. Kérjük keressen minket a szokásos elérhetőségeken.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

Kossuth_VP
tartományba léptetés

Tisztelt Support Csapat!

Pénteken a reggeli órákban küldtem be egy hibabejelentést a fenti témában, amire rövidesen kaptam egy válasz e-mailt, hogy adjak egy telefonos elérhetőséget. Ezt perceken belül megtettem, de azóta se keresett senki Önöktől. Nem szeretnék türelmetlennek tűnni, csupán érdeklődnék, hogy kb. mikorra várható a hívásuk?

Köszönettel:
Gábor

Kossuth_VP
Tisztelt Support Csapat!

Tisztelt Support Csapat!

Fenti hozzászólásomat követően kollégájuk felvette velem a kapcsolatot, majd a felmerült problémámra megtalálta a megoldást.

Ezúton is szeretném megköszönni a segítséget,

Üdvözlettel:
Gábor

torokvesz
vezetékes és wifi kapcsolat

T. Support!

Van-e arra lehetőség, hogy egy notebookot hol vezetékes, hol pedig wifi kapcsolattal használjunk a SuliXerver tartományában?
Mivel két különböző MAC címről van szó, ugyanazt a gépet két különböző névvel kellett regisztrálnom egy terembe, de a tartományba csak egy névvel tudom fölvenni, (aminek ráadásul meg kell egyeznie vagy a vezetékes vagy a wifi regisztrációkor adott névvel), tehát úgy látom, - bár még nem próbáltam ki - hogy csak az egyik kapcsolattal lesz lehetőség tartományi bejelentkezésre.
(Nem tudom, a probléma szempontjából fontos-e, de ide írom: a kliens Win 7-es.)

Köszönettel:

Ökrös László

SuliX
vezetékes és wifi kapcsolat

Kedves László,

azt jól tette, hogy a teremhez két külön névvel regisztrálta a notebookot. A tartományba lépetésnél azt szoktuk javasolni, hogy a vezetékes kapcsolaton léptesse be a gépet az ott megadott névvel, és utána a wifi kapcsolaton is működni fog rendesen.

Amennyiben további segítségre van szüksége, akkor a segítségnyújtás hatékonysága érdekében kérjük, hogy írjon emailt a SuliX terméktámogatás címére, amit abban a levélben talál, amiben a SuliXerver regisztrációs kódot megkapta.

--
Üdvözlettel

Sulix Support Csapat

torokvesz
vezetékes és wifi kapcsolat

Köszönöm, rendben működik minden.
Úgy látszik, csak én gondoltam, hogy ebből probléma lesz...

Köszönettel:

Ökrös László

Oldalak

Zárolt téma